Waarom Nijmeegse studenten stemlustig zijn

30 mei 2016

Met een opkomst van bijna 35 procent bij de studentenraadsverkiezingen laat de Radboud Universiteit de andere algemene universiteiten ver achter zich. Drie vragen over wat Nijmegen zo bijzonder maakt.

#1 Vanwaar die bijzondere stemlust van Nijmeegse studenten?
De Radboud Universiteit heeft het graag over haar bijzondere cultuur (kleinschalig, betrokken), en de stembusgang lijkt dit te bevestigen. Universiteiten als de Universiteit van Amsterdam en Utrecht (met een opkomst van nog geen 20 procent) zijn wat meer verbrokkeld. Een samenspel aan factoren helpt in Nijmegen een handje mee: inzet van veel middelen (van studentenportal tot spandoeken), drie actieve partijen, plus een parallelle stembusgang voor de opleidingscommissies. Elders zie je elementen hiervan terug, maar aan de andere grote universiteiten niet in deze samenhang.

#2 Zit er verschil tussen de faculteiten?
Al jaren op rij tekent zich in de stembusgang een driedeling af: de letteren- en de bètafaculteit scoren bovengemiddeld (tegen de 40 procent), rechten en geneeskunde doen het slecht (nog geen 30 procent), terwijl de sociale faculteit en managementwetenschappen gemiddeld scoren. Het verschil zit ‘m in de grootte van de studies: hoe meer kleine studies, hoe groter de kans dat je iemand op de lijst kent, hoe hoger de opkomst. De twee gamma-faculteiten kennen weliswaar de nodige kleine studies, maar hier halen psychologie (sociale faculteit) en bedrijfskunde (management) het gemiddelde naar beneden. En bij rechten en geneeskunde domineren de grote studies de faculteit.

#3 Kan Nijmegen nog iets leren van universiteiten met een nóg hogere opkomst, zoals Tilburg?
Weinig. Bedenk dat sowieso een groot deel van de studentenpopulatie geneigd is de stembus links te laten liggen: eerstejaars hebben nog te weinig sjoege van wat er aan de hand is, de laterejaars  richten hun blik  al voorbij de campus. Binnen de groep die rest – de tweede- en derdejaars – nog meer mensen naar de stembus trekken, vergt dermate veel inspanning dat irritatie op de loer ligt. Voor menigeen is verkiezingsinformatie nu eenmaal spam, en zulke studenten maak je met nog meer acties eerder boos dan stemlustig.

Met dank aan Pepijn Oomen, griffier van de Universitaire Studentenraad   

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!