‘Wij zijn de schakel die ontbrak vóór de studentpsycholoog’

15 jun 2020

Om psychologische hulp laagdrempeliger te maken, lanceren alumnus Thomas Klein Goldewijk (22) en studenten Sam Suidman (21) en Sem van der Linden (22) deze week het platform Frisse Gedachtes. Daar is juist in tijden van corona behoefte aan, denken zij.

‘We wilden iets doen met de coronacrisis’, vertelt Thomas Klein Goldewijk. Oorspronkelijk was het plan om kleine ondernemingen in contact te brengen met studenten, om zo studenten bezig te houden en ondernemingen uit de brand te helpen met klusjes die enige expertise vereisen. Maar de vrienden weten ook dat tijdens de coronacrisis eenzaamheid en lusteloosheid onder studenten op de loer ligt. Daarom besloten ze het over een andere boeg te gooien.

Op het online platform Frisse Gedachtes kunnen studenten die hulp nodig hebben anoniem in (chat)gesprek komen met medestudenten. Die bieden een luisterend oor en geven praktische tips over hoe je bijvoorbeeld gemotiveerd kunt blijven of je dag kunt indelen. ‘Als je op de website komt, kun je zelf beslissen met welke vrijwilliger je wil praten’, licht Suidman toe. Studenten kunnen dus zelf anoniem blijven, maar weten wel door wie ze geholpen worden. Klein Goldewijk: ‘We wilden het zo laagdrempelig mogelijk maken, zodat de stap om een gesprek aan te gaan zo klein mogelijk is.’

Schakel

De vrienden zien het zelf als een schakel die nog ontbrak in de psychologische hulpverlening voor studenten. Van der Linden: ‘We doen dit in samenwerking met studentpsychologen. Als mensen professionele hulp nodig hebben sturen we ze door. Het is een soort tussenstap.’ Dat werkt twee kanten op, want ook psychologen kunnen studenten ook doorsturen naar Frisse Gedachtes als blijkt dat zij alleen iemand nodig hebben om mee te praten.

De vrijwilligers zijn geen professionele hulpverleners. Wel krijgen ze een door de studentpsychologen samengestelde training. ‘We hopen ook psychologiestudenten aan te trekken als vrijwilliger, daar zijn we ook over in gesprek met de universiteit’, vertelt Klein Goldewijk. Ook staat de organisatie in nauw contact met studentendecaan André Bartels. ‘Hij denkt mee over het platform en hoe dat zich verhoudt tot de studentpsychologen.’ Die korte lijnen zullen blijven, om ervoor te zorgen dat studenten de hulp krijgen die nodig is.

Thomas klein Goldewijk, Sam Suidman en Sem van der Linden. Foto: Rein Wieringa

Relevant

Hoewel het idee door de coronacrisis is ontstaan, denkt Klein Goldewijk dat het platform relevant blijft. Want veel studenten waren ook vóór de coronacrisis al eenzaam. En met de maatregelen die versoepelen, kan ook voor sommige studenten de druk juist weer toenemen. Druk om sociale activiteiten te ondernemen bijvoorbeeld. ‘Als je al niet lekker in je vel zit en je dan aan anderen gaat spiegelen, helpt dat natuurlijk niet,’ licht Klein Goldewijk toe.

De vrienden denken dus dat het platform toekomst heeft. Suidman: ‘We hopen dat studenten die iemand nodig hebben om mee te praten ons straks goed weten te vinden.’

Studenten kunnen gratis terecht op frissegedachtes.nl. Op de website kunnen ook vrijwilligers zich aanmelden.

4 reacties

  1. DonSwami schreef op 17 juni 2020 om 10:12

    Noot voor de redactie: “missen” is een transitief werkwoord, d.w.z. het heeft een subject én een object nodig. Voorbeeld: “ik mis het pre-coronatijdperk”.

    Het werkwoord dat in de titel zou moeten staan, is: “ontbreken”. Dat is een intransitief werkwoord.

  2. Piet schreef op 22 juni 2020 om 08:55

    Beste Thomas, Sam en Sem,

    Eerst: ik vind dit een heel goed initiatief.
    Maar ik heb mijn vragen bij:”ook psychologiestudenten aan te trekken als vrijwilliger,”
    Waarom: zijn die bv empathischer dan andere mensen? Of hebben ze na een of twee jaar ‘colleges’ meer kijk op de psyche?
    Ik vind dat dat vaak niet het geval is want het zijn gewoon mensen.

    Piet

    • Thomas klein Goldewijk schreef op 6 juli 2020 om 12:40

      Beste Piet,

      Allereerst dank voor uw reactie.

      We hebben er ondertussen zelfs voor gekozen om uitsluitend studenten ‘aan te nemen’ die ofwel (toegepaste) psychologie studeren, ofwel ‘ervaringsdeskundige’ zijn.

      Dat hebben we gedaan omdat psychologiestudenten in hun opleiding bepaalde vaardigheden opdoen die in andere studies minder centraal staan. Zo volgen ze bijvoorbeeld een cursus professionele vaardigheden, waarin ze leren over gesprekstechnieken. De vaardigheden die psychologiestudenten opdoen zijn nog niet voldoende en daarom bieden we ze extra informatie en trainingen aan.

      Naast het feit dat psychologiestudenten getraind zijn in relevante vaardigheden, denken we ook dat ons platform juist voor psychologiestudenten zelf een waardevolle toevoeging is, omdat ze op deze manier kunnen beginnen te ontdekken of dit klinische werk iets is wat hen aanspreekt. Daar komt nog eens bij dat dit niet alleen een mooie oriëntatiemogelijkheid is, maar dat ze er ook nog eens ervaring opdoen en er inhoudelijk
      wat van opsteken. Hoewel dat natuurlijk ook voor niet-psychologiestudenten geldt, denken wij dat dit voor psychologiestudenten relevanter is, omdat dit veel meer in de lijn ligt van hun opleiding en (daarmee) hun arbeidsmogelijkheden.

      Hopelijk is dit zo wat helderder.

      Met hartelijke groet,

      Thomas klein Goldewijk

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!