Zo beleefde Bart Kiemeney de start van zijn Tour de France

05 jul 2019

De kop is eraf. Met een etappe van 28 kilometer in hartje Brussel is de Nijmeegse hoogleraar Bart Kiemeney aan zijn Tour de France begonnen, een dag voor de profrenners. Doel: geld ophalen voor kankeronderzoek.

Even voor twaalf uur druppelen de eerste deelnemers van de pre-Tour de France binnen in de Brusselse Brasserie de l’Expo, op een steenworp afstand van het Atomium. Als allerlaatste neemt ook Bart Kiemeney plaats op het terras met de Nederlandse en Belgische amateur-wielrenners, maar niet voor hij iedereen de hand heeft geschud.

‘Het was nog even proppen om alles mee te krijgen’, zegt hoogleraar Kiemeney. ‘Alle deelnemers mogen maar één tas meenemen. Met reservekleding, een extra paar schoenen en fietsmateriaal zit die al snel vol.’ Aan zijn pols draagt hij een leren bandje met opschrift “Jij kan dit!”. ‘Gekregen van mijn kinderen’, zegt hij.

Pijnlijke rug

De hoogleraar heeft er zin in. ‘Vandaag wordt normaal gezien een eitje’, zegt hij. ‘Het Brusselse verkeer wordt nog het moeilijkste.’

Toch is Kiemeney niet vrij van zorgen. ‘Toen ik eergisteren nog wat in de tuin aan het werken was, kreeg ik opnieuw pijn in mijn rug. Daarop heb ik meteen een hele hoop oefeningen gedaan. Inmiddels gaat het weer beter, maar hopelijk komt het niet terug.’

Na een snelle lunch met pastasalades en broodjes volgen de laatste instructies van organisator Pascal Kolkhuis-Tanke. De ex-wielrenner organiseert bijzondere fietsreizen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika, en nu voor de derde keer een Tour de France. ‘Wanneer de Tour in Nederland of België start, zijn we erbij’, zegt hij. De 25 renners van Kolkhuis-Tanke fietsen telkens een dag voor het profpeloton uit. Onder hen dus dit jaar Bart Kiemeney.

Vandaag staat de ploegentijdrit op het programma, officieel de tweede rit van de Tour de France. ‘Door met de korte ploegentijdrit te beginnen, is er meer tijd om kennis te maken met elkaar’, zegt Kolkhuis-Tanke. ‘Dat is goed voor de sfeer.’

Paleizenplein

Stipt om 14.00 uur staan de renners klaar om te vertrekken, de meeste in wit T-shirt. De hoogleraar valt op met zijn blauwe outfit van het Radboudumc. ‘Sponsorverplichtingen’, lacht hij.

Twee aan twee rijden de fietsers een goede twaalf kilometer naar het Paleizenplein in hartje Brussel, de officiële start van de etappe. Van daaruit gaat het via brede Brusselse lanen met weinig bochten en veel vals plat opnieuw naar het Atomium, waar de finish ligt. Alles bij elkaar goed voor zo’n veertig kilometer.

Charleroi

Iets meer dan twee uur later komen de renners opnieuw bij het Atomium aan. ‘Door al de stoplichten, wegversperringen en roekeloze Belgen in het verkeer hebben we heel rustig gereden, waardoor ik met iedereen een praatje kon maken’, zegt Kiemeney.

Ondanks de korte afstand druppelt het zweet van zijn voorhoofd. ‘Ik heb ook al mijn eerste lekke band gereden’, zucht hij. Van zijn rug heeft Kiemeney voorlopig geen klachten. Na de rit vertrekken de deelnemers in vier busjes naar Charleroi, waar ze de eerste twee nachten overnachten. ‘Morgen is de eerste echte etappe. Dat wordt een testje voor de rug.’

Met zijn Tour de France wil Kiemeney 50.000 euro ophalen voor het kankeronderzoek van het Radboud Oncologie Fonds. Na de eerste etappe staat de teller op 18.340 euro.

Doneren voor de Tour van Bart kan via deze link.

Meer lezen over De Tour van Bart? Bekijk dan ons dossier.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!