College van bestuur werkt aan ‘integraal plan van aanpak’ voor sociaal veilige campus

02 okt 2023

De schandalen rondom sociale veiligheid aan de Radboud Universiteit volgen elkaar de laatste weken snel op. De universiteit neemt daarom ‘externe expertise’ in de hand om de sociale veiligheid op de campus tegen het licht te houden. Voor het eind van het kalenderjaar moet er een plan liggen.

De Radboud Universiteit is een “giftige, onveilige werkplek voor veel vrouwen”, waarin “seksuele intimidatie ruim baan krijgt”. Dat schreef de Gelderlander afgelopen zaterdag nadat journalisten van de krant tientallen medewerkers van de universiteit hadden gesproken.

In hetzelfde artikel staat dat een hoogleraar van de vakgroep Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies al tien jaar zorgt voor een onveilige werksfeer op zijn afdeling. Na de meldingen zou de man een deel van zijn leidinggevende taken hebben opgegeven. Maar de vakgroep werd “een stuurloos schip” en ook bleef de werksfeer onveilig, zo staat in een vertrouwelijk rapport van onderzoeksbureau Berenschot, dat dit jaar uitkwam en in handen is van De Gelderlander.

Het toenmalige faculteitsbestuur was volgens de krant op de hoogte van de chaos, maar verzaakte om in te grijpen. De problemen werden vervolgens niet opgelost, waardoor de onveilige werksfeer kon blijven bestaan.

Groeiend dossier

De casus bij Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies is het volgende hoofdstuk in een groeiend dossier over sociale veiligheid aan de universiteit. In september onthulde Argos dat een hoogleraar Psychologie een student stalkte door ongewenste berichtjes te sturen, waarna zij in een burn-out belandde. Na nieuwe signalen en meldingen maakte de faculteit bekend een nieuw, onafhankelijk onderzoek naar de hoogleraar uit te laten voeren. Ruim een week later volgde het opstappen van rector Han van Krieken, nadat de Gelderlander een gegrond verklaarde klacht wegens seksuele intimidatie openbaarde.

“Het is pijnlijk duidelijk dat de Radboud Universiteit niet voor alle medewerkers en studenten een veilige plek is geweest, of is”, schreef het tweekoppige college van bestuur afgelopen zaterdag op de universiteitswebsite, in een reactie op de onthullingen. Het college benadrukt dat een sociaal veilig klimaat van essentieel belang is voor studenten en medewerkers. “Dit is een voorwaarde voor goed onderwijs en onderzoek en voor goed samenwerken.”

‘Het gaat erom dat we ons de gedragscode eigen maken en ernaar leven in de dagelijkse praktijk’

In de reactie wijst het college op het ‘verandertraject’ dat door de universiteit is ingezet. Daar is onder meer de gedragscode van de universiteit uit voortgekomen, die sinds vorig jaar van kracht is. “Maar het gaat erom dat we ons deze gedragscode eigen maken en ernaar leven in de dagelijkse praktijk”, stellen de bestuurders.

Externe expertise

De universiteit wil naar aanleiding van alle onthullingen nog eens goed naar de meldings- en klachtenprocedure gaan kijken. Decaan van de Faculteit der Sociale Wetenschappen Evelyn Kroesbergen zei, naar aanleiding van de Argos-uitzending over het grensoverschrijdende gedrag van de psychologiehoogleraar, dat ze zich nu bewuster is van hoe moeilijk het is om aan de bel te trekken. Hoe en of de universiteit daar concrete veranderingen in wil gaan brengen, is op dit moment nog niet bekend.

Maar de universiteit wil ook breder kijken, en het hele verandertraject tegen het licht houden. Daarvoor neemt ze externe expertise in de hand. Vóór het einde van het kalenderjaar moet er een integraal plan van aanpak liggen.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

  1. Anoniem schreef op 3 oktober 2023 om 22:40

    30 jaar geleden werd ik afgesnauwd, niet geloofd en tenslotte genegeerd toen ik als studente een geval van seksuele intimidatie probeerde te melden. Ik stond alleen tegenover een instituut waarin vrouwelijke medewerkers het vooral druk leken te hebben met overleven. De RU heeft nog een lange weg naar gelijkheid en inclusie te gaan.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!