Dies begint met eucharistieviering: ‘De Radboud Universiteit is nog steeds katholiek’

17 okt 2023 ,

De Radboud Universiteit is volgens de Roomse autoriteiten nog steeds katholiek. Dat zei bisschop Gerard de Korte tijdens de eucharistieviering ter ere van het honderdjarige bestaan van de Radboud Universiteit. Bij de viering, die deze ochtend plaatsvond in de Molenstraatkerk, was ook de recent afgetreden rector magnificus Han van Krieken aanwezig.

De Petrus Canisiuskerk in de Molenstraat was vanochtend volgelopen voor de eucharistieviering ter ere van het honderdjarig bestaan van de Radboud Universiteit. Traditiegetrouw wordt de verjaardag van de universiteit met een eucharistieviering ingeluid.

De viering werd geleid door de bisschop van Den Bosch, Gerard de Korte, die namens de Rooms-Katholieke Kerk de contacten onderhoudt met de universiteit. Hij werd bijgestaan door studentenpastor Jos Geelen, priester van de Molenstraatkerk Edouard Kimman en studentenpredikant Marieke Ferhout.

Emancipatoire oorsprong

Veel prominente universiteitsmedewerkers waren aanwezig bij de dienst, onder wie de nieuwe rector José Sanders, collegevoorzitter Daniël Wigboldus en vicevoorzitter Agnes Muskens. Ook burgemeester Hubert Bruls en de pauselijke nuntius Paul Tschang-In-Nam (een diplomatieke vertegenwoordiger van Rome) woonden de viering bij. Opvallende aanwezige in de zaal: voormalig rector magnificus Han van Krieken, die enkele weken terug opstapte na berichtgeving over grensoverschrijdend gedrag.

Bisschop De Korte blikte in een toespraak terug op de emancipatoire oorsprong van de universiteit. Hij roemde Titus Brandsma, die vorig jaar heilig werd verklaard. ‘Welke universiteit heeft nou een eigen heilige?’, aldus de bisschop. ‘Brandsma was een voorbeeld van een zoektocht naar waarheid. Hij moest dat uiteindelijk bekopen met zijn dood.’

Ook stond De Korte stil bij het katholieke karakter van de onderwijsinstelling. ‘In 2020 kwam er een breuk tussen de Stichting Katholieke Universiteit en de Nederlandse bisschoppen, maar de Radboud Universiteit is volgens de Roomse autoriteiten nog steeds katholiek.’

Paus Franciscus

Dat de universiteit de afgelopen maand vaak in het nieuws was rondom grensoverschrijdend gedrag, was De Korte niet ontgaan. ‘We hopen dat de universiteit blijft werken aan sociale veiligheid’, aldus de bisschop.

De sterke band tussen Kerk en universiteit wil de bisschop in de toekomst graag behouden. ‘Zo kan de universiteit een huis van wijsheid blijven waar het katholieke en sociale denken belangrijk is.’ De Korte overhandigde het boek Bouwen aan een huis van wijsheid aan de Radboud Universiteit. Aan het einde van de viering feliciteerde de pauselijke nuntius de universiteit met haar honderdjarig bestaan namens Paus Franciscus.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!