Introductie leidt niet tot nieuwe coronapiek in Nijmegen

07 sep 2021

De introductie van de Radboud Universiteit en de HAN hebben in Nijmegen nauwelijks tot extra besmettingen geleid. ‘Dat komt ongetwijfeld mede door de hoge vaccinatiegraad onder studenten’, zegt een woordvoerder van de GGD Gelderland-Zuid.

Tijdens de introductie van de Radboud Universiteit was het bijna weer als vanouds. Op de introductiemarkt tussen het Maria Montessorigebouw, het Berchmanianum en het Erasmusgebouw bleek de anderhalve meter afstand maar moeilijk te handhaven. Tijdens de negen Radboud Introshows, een testen voor toegang-evenement op het Honigterrein, mochten steeds 750 studenten per show losgaan zonder mondkapjes of anderhalve meter afstand.

Kleine clusters

Vorig jaar moesten kort na de introductie nog enkele studentencafés de deuren sluiten wegens coronabesmettingen. Nu is dat heel anders. Volgens Jan Scholten, woordvoerder van de GGD Gelderland-Zuid, zijn slechts zestig nieuwe besmettingen te herleiden tot de Nijmeegse introductieweek. ‘De meeste besmettingen zijn verdeeld over de verschillende mentorgroepen’, zegt hij. ‘We hebben enkele kleine clusters gezien binnen bepaalde studierichtingen.’

Ondanks de grote groepen studenten zijn er dus geen grote brandhaarden van besmettingen ontstaan. Ook het totaal aantal besmettingen in de regio lag de afgelopen weken niet hoger dan in de weken ervoor. ‘Dit komt ongetwijfeld mede door de hoge vaccinatiegraad die er volgens het bron- en contactonderzoek lijkt te zijn onder studenten’, zegt Scholten. Ook prijst hij de fijne samenwerking tussen de GGD en de mentoren.

Landelijke trend

De woordvoerder van de GGD vermoedt niet dat de coronacijfers de komende weken nog verder zullen stijgen door de intro. ‘We zijn inmiddels twee weken verder, dus hebben we het merendeel van de besmettingen wel gehad. Het enige wat nog kan gebeuren, is dat extra mensen besmet raken door ontgroeningen of kennismakingen bij studentenverenigingen. Maar dat zien we op dit moment nog niet terug in de cijfers.’

Daarmee volgt de introductieweek van de Radboud Universiteit een landelijke trend. Ondanks de duizenden studenten die meededen aan de introductieweken ontstonden er nergens brandhaarden, meldde het Landelijk Overleg en Contact voor Introductieweken (LOCI) vorige week aan het Hoger Onderwijspersbureau.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!