Longpatiënten van Radboudumc komen tegenover UB te liggen

10 mei 2021

Longpatiënten van het Radboudumc liggen vanaf 2022 niet meer in Dekkerswald, maar in een nieuw pand aan de Erasmuslaan. In Gebouw P komen patiënten met longgerelateerde infectieziekten te liggen. Na de zomer moet het opgeleverd worden, in de loop van volgend jaar wordt het ook in gebruik genomen.

Wie in de UB studeert kan het haast niet ontgaan zijn: aan de Erasmuslaan, vlakbij de rotonde met de Heyendaalseweg, wordt volop gebouwd. Enkele maanden terug ging het oude gebouw tegen de vlakte, inmiddels zijn de contouren van de nieuwbouw al goed zichtbaar.

In het nieuwe gebouw, Gebouw P genaamd, brengt het ziekenhuis de behandeling voor verschillende longgerelateerde infectieziekten bij elkaar. Ook komt er een eigen quarantaine-afdeling, waar voornamelijk tuberculosepatiënten komen te liggen. ‘De nieuwe afdeling beschikt over enkele isolatiekamers en een TBC-unit en is dus geschikt voor patiënten met een complexe longaandoening’, aldus woordvoerder Margie Alders.

Coronapatiënten

Dat zou kunnen betekenen dat er in de toekomst ook coronapatiënten komen te liggen. Alders sluit het niet uit, maar houdt wel een flinke slag om de arm. ‘Het is voor te stellen dat indien nodig in de toekomst ook patiënten met een besmettelijke infectie, zoals Covid-19, hier in quarantaine zouden kunnen worden verzorgd’, schrijft ze. In totaal komen er zeventien bedden op de betreffende quarantaine-afdeling.

Met de verhuizing komen longpatiënten dichtbij de andere afdelingen van het ziekenhuis te liggen, in plaats van enkele kilometers verderop in de bossen tussen Nijmegen en Groesbeek. Daar zijn ze bij het Radboudumc blij mee. ‘De interactie tussen verschillende afdelingen en expertises is daardoor makkelijker. Daarnaast is de nieuwe locatie ook qua inzet van personeel en kosten van huisvesting efficiënter. Het vraagt nu de nodige logistieke planning om patiënten voor vervolgonderzoek van Dekkerswald naar Nijmegen te brengen.’

Einde Dekkerswald

Daarmee komt er na vele jaren een einde aan de longafdeling op Dekkerswald. Al sinds 1913 worden longpatiënten behandeld in de Groesbeekse bossen. Sinds 1960 werd er actief samengewerkt met het Radboudumc, dat in 2017 het monumentale pand overnam.

Wat er met het zorggebouw gaat gebeuren is vooralsnog onduidelijk. Een woordvoerster van ZZG Zorggroep, die Dekkerswald beheert, geeft aan dat de gesprekken over de toekomst nog lopen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!