Ondernemingsraad presenteert werkdrukplan: ‘Als dit zo doorgaat, gaan er mensen instorten’

07 apr 2021

De werkdruk op universiteiten is zo hoog dat medewerkers omvallen. Dat werd gisteren nog maar eens benadrukt met een landelijke protest. Omdat extra financiering nog wel even op zich laat wachten, doet de Nijmeegse Ondernemingsraad een aanzet met elf maatregelen die de werkdruk op korte termijn doen afnemen.

‘De werkdruk is ongekend hoog. Ik ben bang dat sommige mensen het straks niet meer trekken.’ Ezra Delahaije, voorzitter van de Ondernemingsraad (OR) klinkt serieus. En dat is niet zonder reden. Delahaije meent dat er op de korte termijn dingen anders moeten op de universiteit. ‘Veel zaken worden al jaren op dezelfde manier geregeld. Maar dat gaat in deze coronaperiode simpelweg niet meer. Ik zie veel medewerkers met burn-out gerelateerde klachten. Als dit zo doorgaat, gaan er echt mensen instorten.’

Spiegelwaal

Zijn zorgen worden breed gedeeld in de universitaire gemeenschap. Zo werd er gisteren nog op verschillende plekken in het land actiegevoerd voor een ‘Normaal Academisch Peil’. Er moet meer geld beschikbaar komen vanuit de overheid, waardoor de kwaliteit van onderwijs en onderzoek gewaarborgd blijft, zeggen de actievoerders. In Nijmegen werd een pop van Erasmus naar de Spiegelwaal gedragen en het water aan de lippen gezet.

Delahaije is blij dat de problematiek zo serieus genomen wordt. Maar niet alleen vanuit Den Haag moeten er oplossingen komen, ook vanuit de Radboud Universiteit zelf. Om dat concreet te maken presenteerden de OR en de Universitaire Studentenraad afgelopen februari al een gezamenlijk werkdrukplan met elf punten (zie kader).

Winst behalen

Enkele daarvan zijn inmiddels opgepakt, laat Delahaije weten. ‘Verschillende faculteiten hebben al aan de medewerkers laten weten dat er meer geld beschikbaar is gesteld waar aanspraak op gemaakt kan worden. Ook worden sommige contracten en onderzoeken al anders beoordeeld of worden onderzoekstermijnen opgerekt.’

Maar dat is slechts het begin, als het aan de OR-voorzitter ligt. ‘Er valt nog veel winst te behalen. Vooral op de inzet van studenten bij ondersteunende taken. We hebben een flink aantal student-assistenten en ondersteunende personeelsleden die door de coronacrisis nauwelijks werk hebben. Daar tegenover staan medewerkers die door hun huiselijke taken nauwelijks aan werken toekomen. Het klinkt misschien gek, maar waarom zou je dat personeel dat nu geen werk heeft, niet bij een ander in het huishouden kunnen inzetten?’

1 reactie

  1. Jurgen Brink schreef op 7 april 2021 om 18:00

    Bij punt 10 vraag ik mij af of de tijdelijke afschaffing van het BSA de werkdruk vermindert. Ik denk dat dit namelijk de werkdruk juist verhoogd en wel op twee manieren: 1. Veel ondersteunende staf in faculteiten, zoals studieadviseurs, onderwijsadministraties, balies en beheerders van systemen moet het nodige doen om een afschaffing mogelijk te maken en 2. Feit is dat een afgeschaft BSA tot meer studenten leidt in de hogere jaren en dat zal de werkdruk op docenten in de komende jaren ook doen toenemen.

    Dat de medezeggenschap van het BSA af wil is een op zich legitieme politieke wens, maar om het als argument te presenteren voor werkdrukvermindering vind ik minder sterk.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!