Pro-Palestinaprotesten zijn opnieuw toegestaan op de campus

01 jul 2024

De stevige inperking van de pro-Palestinaprotesten op de Radboud Universiteit in Nijmegen is na drie weken voorbij. Betogers hoeven zich niet meer te beperken tot de parkeerplaats op het universiteitsterrein, heeft burgemeester Hubert Bruls besloten. Ook mogen ze weer ’s avonds protesteren.

Volgens de gemeente zijn er sinds de beperkingen ‘geen wanordelijkheden en strafbare feiten meer geweest’.

De beperkingen werden 9 juni ingesteld, als reactie op de strafbare feiten die de betogers pleegden. Zo moest de mobiele eenheid van de politie in actie komen om bezettingen en acties te beëindigen.

Meest uit de hand liep het op 5 juni. In gebouw TvA 1 werden muren, ramen en vloeren werden volgespoten met rode graffiti en beklad met leuzen, meubilair werd overhoop gehaald, brandslangen leeggespoten. Hierop ontruimde de politie het tentenkamp waarin de betogers bivakkeerden op de campus.

De activisten mochten afgelopen weken geen nieuwe kampementen opslaan of blokkades opwerpen, ze mochten alleen nog op de parkeerplaats naast het sportcentrum demonstreren en niet tussen 20.00 en 08.00 uur. Het leidde tot kritiek, maar volgens Bruls had de demonstratie ‘veel meer ruimte gekregen dan hij op elke andere plek zou hebben toegestaan’.

 ‘Tevreden’

Actievoerder Ties van den Bogaard zegt namens de activisten ‘tevreden te zijn met de opheffing’. Of er een nieuw tentenkamp komt of andere acties, is nog onbekend. ‘We gaan ons nu beraden op wat er kan en mogelijk is.’

‘We richten ons op de grotere momenten: de Vierdaagse en de introweek’

Volgens hem gaan de actievoerders door met demonstreren, maar zal het in de vakantietijd rustiger zijn. ‘Het leeft nog enorm. We richten ons op de grotere momenten. Dus de Vierdaagse, de introweek.’

Bezwaar

Vorige week tekenden sommige actievoerders nog bezwaar bij de gemeente aan tegen de beperking die toen nog gold. Ook is toen een verzoek ingediend bij de rechtbank, om de inperking aan te vechten. De activisten denken dat dit aanleiding is geweest tot opheffing van de beperkingen.

Maar volgens een woordvoerder van Bruls heeft dat er niets mee te maken. ‘Beperkingen kun je nooit onnodig lang opleggen. Gezien de duur van de demonstratie en ernst van de wanordelijkheden is een paar weken aangekeken of het niet weer mis zou gaan. Vanaf het begin is het de bedoeling van de burgemeester geweest om te volgen of de noodzaak voor de maatregelen nog bestond.’

 ‘Meld het aan’

Bruls roept de actievoerders dringend op om nieuwe protesten aan te melden. Demonstraties moeten minstens 48 uur van tevoren worden gemeld bij de gemeente, op basis van de wet.

‘Op die manier kunnen afspraken worden gemaakt met gemeente en politie om de demonstratie veilig voor iedereen te laten plaatsvinden. Uiteraard blijven strafbare feiten tijdens demonstraties (zoals lokaalvredebreuk en vernielingen) verboden en zal daartegen worden opgetreden’, laat de gemeente weten.

Dit artikel van Mitchel Suijkerbuijk stond eerder in De Gelderlander.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

2 reacties

  1. Alfred Simons schreef op 1 juli 2024 om 14:24

    10 euro dat de acties eind september weer beperkt of doodgebloed zijn.

    • Bep schreef op 1 juli 2024 om 17:44

      Waarschijnlijk, dan hebben ze weer iets nieuws gevonden om tegen te demonstreren.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!