SSH& wil nieuw studentencomplex bouwen, buurt vreest voor ‘achterdeurtje’ in bouwplannen

09 jan 2023

Omwonenden van het huidige GGD-pand aan de Groenewoudseweg in Nijmegen zijn niet te spreken over de plannen om op die plek een nieuw studentencomplex neer te zetten. De angst voor overlast en voor een truc met het bestemmingsplan zit diep. Volgens de gemeente Nijmegen en studentenhuisvester SSH& is dat onterecht.

Eind 2025 moet de GGD verhuizen naar een nieuw te bouwen pand iets verderop aan de Professor Bellefroidstraat. Zodra het huidige onderkomen op de hoek van de Groenewoudseweg en de Professor Bellefroidstraat leeg komt te staan, gaat dit tegen de vlakte. De gemeente wil dat er studentenhuisvesting voor in de plaats komt. Eind 2022 werd de grond daarom verkocht aan de SSH&.

De studentenhuisvester wil er tussen de 192 en 198 studentenwoningen plaatsen, verdeeld over drie gebouwen. De meeste van die woningen (70 procent) worden studio’s, de rest bestaat uit gangen met kamers en gemeenschappelijke ruimtes. In 2026 moet het nieuwe complex klaar zijn.

De buurt, verenigd in Stichting Platform Heyendaal, is fel tegen de plannen, waar al sinds de bekendmaking in 2019 over gesteggeld wordt. Het voornaamste kritiekpunt tegen het complex is de mogelijke overlast die het kan opleveren. Ook vreest de buurt dat het bestemmingsplan, dat in de loop van 2023 verwacht wordt, niet opgesteld wordt conform de onderling gemaakte afspraken. Bewoners zijn bang buitenspel gezet te worden.

Een eerste schets van hoe de drie gebouwen aan de Groenewoudseweg eruit komen te zien. Het ontwerp is nog niet definitief. Bron: SSH&

Bang voor overlast

‘We zijn vooral bang voor overlast door feestjes of afval dat gaat rondslingeren’, zegt buurtbewoner Diederick Wesdorp. ‘Om nog maar te zwijgen over de privacy van directe aanwonenden, bij wie sommige studenten straks direct naar binnen kunnen loeren.’

Om meteen maar een misverstand de wereld uit te helpen: het platform is niet tegen nieuwbouw, maar wél tegen nog meer studenten. Buurtbewoner Marlies van Hulsentop verwoordt dat als volgt: ‘Er zitten met Hoogeveldt, De Gouverneur, Galgenveld en Proosdij al vier flinke complexen in de buurt. Daar wonen honderden studenten die na een paar jaar weggaan en nauwelijks binding met de wijk hebben. Dat is jammer. Starters voelen die verbinding meer, dat vergroot de sociale cohesie in een buurt. Dat is precies wat we nodig hebben. Nu is de demografie van de wijk uit balans.’

Maar, zo benadrukt het platform, nu vaststaat dat er toch studenten zullen komen, zijn ze van harte welkom in de wijk.

‘Dit is toch geen overleg? Het wordt ons gewoon opgedrongen’

Eerder liet de SSH& weten dat de bouw van de wooneenheden in nauw overleg gaat met de buurt. Een lachwekkende opmerking, zo vindt Van Hulsentop, die daarbij vooral naar de gemeente Nijmegen wijst. ‘De gemeente informeerde ons enkele jaren terug over de plannen om hier studentenhuisvesting te realiseren. Wij riepen toen al dat we liever starterswoningen zagen, haalden 207 handtekeningen op en lieten alternatieve bouwplannen opstellen door een architectenbureau. Het antwoord was dat er toch studentenwoningen komen, maar dat we dan wél mee konden praten over de invulling. Dat is toch geen overleg? Het wordt ons gewoon opgedrongen.’

Buitenspel gezet

Wat de vrees onder omwonenden vergroot, is dat zij – naar eigen zeggen – in het verleden buitenspel gezet zijn bij de bouw van studentencomplex De Gouverneur, in gebruik genomen in 2009. Het gebouw zou slechts vijf verdiepingen hoog worden. Maar door een achterdeur in het bestemmingsplan kwamen daar op het laatste moment ineens zeven verdiepingen bovenop, zo beweert Stichting Platform Heyendaal. In een interview met Vox, acht jaar geleden, vertelde vertrekkend directeur van de SSH& Max Derks dat er een ‘flesje wijn opengetrokken werd’ toen bekend werd dat de buurt hun bezwaar te laat had ingediend. Een opmerking die omwonenden niet zijn vergeten.

Situatieschets van de omgeving. Bron: LocalFocus/Vox

De vrees heerst namelijk bij het platform dat eenzelfde foefje gebruikt zal worden bij het nieuw te bouwen pand aan de Groenewoudseweg. De buurt wijst erop dat de gemeente zowel de grond waarop het nieuwe GGD-pand komt te staan als de grond waar de SSH& gaat bouwen onder de vraagprijs van de hand gedaan heeft. Ook wordt aangehaald dat de gemeente de grond aan de Professor Bellefroidstraat in 2018 gekocht en verkocht heeft zonder dat de buurt daarvan op de hoogte was. Omwonenden werden pas ingelicht toen de verkoop al beklonken was en voelen zich daardoor – wederom – buitenspel gezet.

‘En over het parkeerterrein achter bowlingcentrum Olround ligt de gemeente momenteel juridisch in de clinch met het bowlingcentrum’, voegt omwonende Jolt Roukema toe. ‘Tel daarbij op dat de gesprekken met de SSH& niet altijd even soepel lopen in onze ogen, dan is het toch niet gek dat ons wantrouwen groeit?’

‘We hebben meerdere concessies gedaan’

Een woordvoerder van de gemeente geeft in een reactie toe dat inderdaad niet alle vragen en eisen van de buurt ingewilligd kunnen worden. ‘De locatie ligt dicht bij de campus en is daarom gegund aan de SSH&. Er is namelijk een groot tekort aan studentenwoningen. Voor starterswoningen worden andere locaties aangewezen.’

‘Maar er zijn wel afspraken gemaakt over de maximale bouwgrootte, het aantal bouwlagen (drie of vier verdiepingen, red.) en woningen, de ingang van het complex en de vormgeving ervan. Die afspraken worden opgenomen in het bestemmingsplan’, aldus de gemeentewoordvoerder.

Achterdeurtje

De lezing van de gemeente wordt onderschreven door een woordvoerder van de SSH&, die daarbij acht concrete aanpassingspunten opsomt die na inspraak van wijkbewoners tot stand zijn gekomen. ‘We zijn van mening dat we de buurt hierin echt tegemoet zijn gekomen. We hebben meerdere concessies gedaan’, aldus de woordvoerder.

Dat laatste ziet ook de buurt. Wesdorp: ‘Er is inderdaad gepraat over de studentenwoningen, met de gemeente en de SSH&. Dus is er overlegd? Jazeker. En waren de gebouwen er anders uit komen te zien als we dat niet hadden gedaan? Ik denk het wel. We zijn blij dat de aanpassingen toegezegd zijn. Maar het blijft dubbel, want het zijn gesprekken waar we in eerste instantie helemaal niet aan wilden deelnemen. Je doet het toch omdat het de enige inspraak is die je hebt.’

‘De maximale bouwhoogte wordt vastgelegd en daar kan niet van worden afgeweken’

Op het verwijt dat De Gouverneur via een achterdeurtje in het bestemmingsplan groter is geworden dan gepland, wil de SSH& niet uitgebreid ingaan. ‘Wij herkennen deze situatie niet. We kunnen alleen bouwen volgens de in het bestemmingsplan geldende normen. Zo ook bij De Gouverneur destijds’, aldus de woordvoerder.

De gemeentewoordvoerder laat weten dat de gemeente de door de buurt geschetste casus niet kent. Ze benadrukt daarbij ‘dat de maximale bouwhoogte van de toekomstige huisvesting wordt vastgelegd in het bestemmingsplan’ en ‘dat daar niet van kan worden afgeweken’.

De buurt wacht het bestemmingsplan met spanning af, maar hoopt vooral op een goede afloop. Roukema: ‘Uiteindelijk hopen we er met z’n allen het beste van te kunnen maken. Het zou fijn zijn als de SSH& daarin een actieve rol gaat spelen.’

Update donderdag 12 januari: in een eerdere versie van dit artikel stond dat de gemeenteraad bij de koop van de grond aan de Professor Bellefroidstraat buitenspel zou zijn gezet. Enkele dagen na het verschijnen van dit artikel liet een gemeentewoordvoerder weten dat dit niet klopt. De gemeenteraad zou wel op de hoogte geweest zijn van de aankoop.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

  1. Student Management schreef op 10 januari 2023 om 11:19

    Wat absurd, je woont naast de campus en klaagt over studenten?

    Daarnaast is een van de bewoners die actief is bij dat platform nota bene hoogleraar economie aan de Radboud! Wel lekker zeggen dat studenten fysiek naar de campus moeten komen bij de management faculteit, maar ze een kamer in Nijmegen gunnen, dat gaat ze te ver.

    Belachelijk.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!