Bij de medische faculteit merken ze weinig van alle bezuinigingen: ‘De financiële situatie ziet er stabiel uit’
Terwijl de meeste faculteiten van de Radboud Universiteit flink in de knel zitten met bezuinigingen, is er bij de Faculteit der Medische Wetenschappen geen wolkje aan de lucht. Van financiële tekorten is – in ieder geval voorlopig – geen sprake.
Vacaturestops, minder student-assistenten en vakken die komen te vervallen: voor veel faculteiten geldt code rood op financieel vlak. Alle zeilen moeten bijgezet worden om ervoor te zorgen dat in 2027 de afgesproken budgetneutrale begrotingen worden gehaald. Die zorgen zijn na de bezuinigingen op het hoger onderwijs die kabinet-Schoof tijdens Prinsjesdag bekendmaakte, alleen maar groter geworden.
Radboud in het rood
Geen faculteit of universitaire dienst ontkomt aan de bezuinigingen. Maar hoe pak je dat aan? Dit is het zesde artikel in deze reeks. Lees hier alle verhalen.
Maar van paniek is bij de medische faculteit geen sprake. Sterker nog: er zijn niet eens maatregelen ingevoerd. “De financiële situatie voor 2024 en 2025 ziet er stabiel uit”, schrijft een woordvoerder van het Radboudumc in een e-mail. De faculteit heeft een bijzondere positie, ten opzichte van de andere faculteiten. De faculteit wordt op het gebied van onderzoek en onderwijs bekostigd door de universiteit. Organisatorisch is het op deze twee vlakken echter verbonden aan het ziekenhuis. De patiëntenzorg staat hier op financieel gebied los van.
“We zijn blij dat we in algemene zin nu stabiliteit zien in onze financiële situatie, ondanks de loonstijging die niet volledig is gecompenseerd door de overheid en de verhoging in de energiekosten”, schrijft de woordvoerder. Bezuinigingsmaatregelen zijn daardoor niet nodig. “Er zijn op dit moment geen plannen om het aantal medewerkers te verminderen.”
Toekomst onzeker
Die stabiliteit komt voort uit eerdere ‘efficiëntieslagen’, verklaart de zegsvrouw. Voorheen kende de faculteit drie onderzoeksinstituten: Donders Center for Medical Neurosciences, Radboud Institute for Health Sciences en Radboud Institute for Molecular Life Sciences. Deze zijn in januari 2023 geïntegreerd in één overkoepelend instituut: het Radboudumc Research Institute for Medical Innovation.
Ook de studentenaantallen blijven stabiel. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de aantallen voor de numerus fixusopleidingen (Geneeskunde, Tandheelkunde en Biomedische wetenschappen) wettelijk zijn vastgesteld.
Toch kijkt men binnen medische wetenschappen ook met de nodige voorzichtigheid naar de komende jaren. Het is niet uitgesloten dat de faculteit in de toekomst wel in zwaarder financieel weer terechtkomt. “Op de langere termijn (na 2026) verwachten we bezuinigingen, gebaseerd op mogelijke nieuwe budgetplannen van de overheid, (teruglopende, red.) instroom van studenten en de beschikbaarheid van onderzoeksubsidies van de overheid.”
Hoeveel er eventueel op termijn bezuinigd moet gaan worden, is ook voor de faculteit zelf nog onduidelijk. “De Faculteit Medische Wetenschappen is met het CvB in gesprek over de financiële relaties, inclusief de aangekondigde bezuinigingen.” Het is daardoor ook onbekend of de medische faculteit de nulbegroting gaat halen in 2027, die door het college van bestuur is opgelegd aan alle faculteiten. Een eventueel tekort kan niet worden opgevangen met geld vanuit de patiëntenzorg, laat de woordvoerder desgevraagd weten.
Verantwoording
Dit artikel is tot stand gekomen op basis van schriftelijke antwoorden van de Faculteit der Medische Wetenschappen. Waar Vox bij andere faculteiten in deze serie in gesprek ging met bestuurders, liet de persvoorlichting van het Radboudumc weten dat een interview op korte termijn niet tot de mogelijkheden behoorde. Daarop zijn de vragen per e-mail beantwoord.