Lessen over grensoverschrijdend gedrag niet verplicht, wel belangrijk bij introductieweek

25 aug 2023

Verplichte lessen over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Op sommige universiteiten gebeurt het tijdens de introductie al, in Nijmegen is dat vooralsnog niet het geval. 'Maar er wordt wel veel voorlichting gegeven’, zegt introductiecoördinator Dionne Aldus.

Studenten moeten tijdens de introductieweken verplicht voorlichting krijgen over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat is een wens van de Tweede Kamer, in de vorm van een motie die eind juni met grote meerderheid werd aangenomen.

Bij de Radboud Universiteit is die wens nog niet in vervulling gegaan. Maar, zo verzekert introductiecoördinator Dionne Aldus, dat betekent niet dat er niets gebeurt rondom sociale veiligheid en grensoverschrijdend gedrag. ‘Iedere faculteit heeft een eigen programma tijdens de introductie, waarin zij aan alle deelnemers een informatievideo tonen over sociale veiligheid. Daarnaast hebben ook alle introductiecommissies, die voor de opleiding het programma verzorgen, een intentieverklaring rondom goed gedrag ondertekend.’

Veilig en welkom

Ook volgen de mentoren tijdens de jaarlijkse voorbereidingsdag – een dag die als training geldt voor ouderejaars studenten die mentor zijn tijdens de introductie – workshops over thema’s als alcoholgebruik en grensoverschrijdend gedrag. ‘Zo worden zij voorbereid om eventuele misstanden tijdens de introductie te voorkomen en om te zorgen dat iedereen zich veilig en welkom voelt’, zegt Aldus.

Tot slot schaart de universiteit zich achter de ‘Ben je oké-campagne’ van Rutgers, het kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers. Die richt zich op het tegengaan van seksueel ongewenst gedrag tijdens concerten, festivals en het uitgaan.

Op verschillende momenten tijdens de introductieweek zijn er stickers en neptattoos te verkrijgen met daarop de tekst ‘Ben je oké?’. Ook gaan medewerkers in gesprek met studenten. Zo stond er onder andere een kraampje van het kenniscentrum op de introductiemarkt. Dat de universiteit zich achter de campagne schaart is overigens niet nieuw, ook voorgaande jaren gebeurde dat.

Meerwaarde

Over het geven van de informatie aan eerstejaars en de trainingen voor mentoren is Jochem Blom van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) enthousiast. Het ISO presenteerde gisteren samen met Amnesty, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld Mariëtte Hamer en andere partijen een Studentenpact dat seksueel wangedrag moet tegengaan.

Blom, die in het verleden zelf ook mentor was aan de Radboud Universiteit, ziet de meerwaarde in van de voorbereidingsdag. Toch ziet hij ook enkele verbeterpunten. ‘Trainingen of workshops voor studie- en studentenorganisaties zouden een goede vervolgstap zijn.’ Dat kan, bijvoorbeeld, in de vorm van de verplichte colleges.

Een onderwijsinstelling die deze verplichte lessen wél geeft tijdens de intro, is de Universiteit Maastricht. Daar krijgen alle eerstejaars tijdens de introductie verplicht college geeft over seksuele veiligheid. Ook moeten zij verplichte online cursussen over preventie van seksueel geweld volgen, schrijft universiteitsmagazine Observant. Ook in Maastricht wordt de ‘Ben je oké-campagne’ uitgedragen.

Aanleiding voor de motie in de Tweede Kamer was het bericht dat Maastricht de lessen gaat geven. Robbert Dijkgraaf, de inmiddels demissionaire Onderwijsminister, gaf aan ‘de gedachte achter de motie’ te onderschrijven. Al eerder maakte de Onderwijsminister meer geld vrij voor sociale veiligheid in het onderwijs. Of de lessen ook daadwerkelijk verplicht worden is nog maar de vraag, omdat het in zou druisen tegen de academische vrijheid, volgens Dijkgraaf.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!