Radboud Universiteit wil banden opschorten met Tel Aviv en Hebrew University

12 mei 2025 ,

De Radboud Universiteit wil alle universitaire en facultaire banden met de Tel Aviv Universiteit en de Hebrew University bevriezen. Dat schrijft het college van bestuur in een voorgenomen besluit. Too little, too late, vinden de Nijmeegse actievoerders.

De Radboud Universiteit wil de universitaire samenwerkingsverbanden met twee Israëlische universiteiten opschorten: de Tel Aviv University en de Hebrew University. Dat staat in het voorgenomen besluit van het college van bestuur (cvb), dat vanmiddag werd gepubliceerd op de universiteitswebsite.

Daarmee volgt het cvb het advies van de commissie internationale samenwerkingsverbanden, dat begin april bekend werd gemaakt. Die had wegens “ernstige en systematische mensenrechtenschendingen” van de Israëlische universiteiten aanbevolen om de banden te bevriezen tot ze aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Niet verlengd

“Het college van bestuur erkent de door de commissie gemaakte analyse van de mensenrechtensituatie in Israël en de Palestijnse gebieden, alsmede de conclusies over Tel Aviv University en Hebrew University”, aldus het rapport. Ook het advies wat betreft de opschorting van de universiteitsbrede samenwerkingen met beide universiteiten neemt het college van bestuur over. Beide samenwerkingen lopen dit jaar af, en zullen daarna niet worden verlengd. Ook facultaire samenwerkingen met beide universiteiten worden bevroren.

Opschorting van de samenwerking betekent onder andere dat onderzoekers niet langer gezamenlijke projecten kunnen uitvoeren en dat studenten niet meer op uitwisseling kunnen naar deze universiteiten.

Waar de Radboud Universiteit in een breder verband samenwerkt met beide universiteiten, zoals in het Europese onderzoeksprogramma Horizon Europe, hoeft de samenwerking niet opgeschort te worden. Volgens het college van bestuur leidt het beëindigen van dergelijke samenwerkingen namelijk tot “contractbreuk en andere financiële en ethische gevolgen” en kan dit “de reputatie van de Radboud Universiteit als betrouwbare partner aantasten”.

Ook individuele samenwerkingen tussen wetenschappers van de Radboud Universiteit en Israëlische universiteiten blijven mogelijk. “Individuele wetenschappers maken een eigen afweging over te initiëren en te continueren samenwerkingen”, aldus het rapport. Het college van bestuur gaat de adviescommissie wel vragen om kaders op te stellen voor individuele samenwerkingen, zodat die in de toekomst ook getoetst kunnen worden.

In gesprek

De commissie internationale samenwerkingsverbanden adviseerde om de banden te verbreken omdat de Hebrew University onder andere studenten traint voor de militaire inlichtingendienst van het Israëlische leger en samenwerkt met het IDF om studenten op te leiden tot experts in militaire technologie. De Tel Aviv University droeg volgens de commissie dan weer bij aan de oorlog via investeringen in defensiebedrijven.

Na het advies van de commissie ging het college van bestuur in gesprek met bestuurders van de betreffende universiteiten. Maar zij konden het Nijmeegse college van bestuur niet op andere gedachten brengen. “Deze dialoog heeft niet geleid tot een andere weging dan die van het advies van de commissie”, aldus het rapport.

Leden van de universitaire medezeggenschap – de Ondernemingsraad en de Universitaire Studentenraad – mogen nog advies geven over het voorgenomen besluit van de universiteit. Dat gebeurt mogelijk vandaag nog. Daarna neemt het college van bestuur een definitieve beslissing.

Politiehond

De beslissing van het college van bestuur volgt ’ongeveer een jaar nadat pro-Palestinademonstranten een tentenkamp opzetten naast het Maria Montessorigebouw. De actievoerders eisten dat het college van bestuur de banden met Israëlische instellingen zou verbreken.

Ook na de ontruiming van het tentenkamp door de politie in juni 2024 vonden er tientallen protesten plaats op de campus. Een maand geleden maakte de ME een einde aan de bezetting van een loopbrug aan het Erasmusplein. Nadat enkele demonstranten vorige week het Berchmanianum binnendrongen, volgde een grootschalig politieoptreden op de campus. Daarbij werd een van de demonstranten in het been gebeten door een politiehond. Drie actievoerders werden opgepakt, waarvan twee op verdenking van mishandeling.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

7 reacties

  1. Henning schreef op 12 mei 2025 om 13:36

    “Wij eisen dat de Radboud Universiteit zich inzet tegen de genocide in Gaza en tegen de kolonisering van Palestina, en wij zullen actie blijven voeren tot alle banden verbroken worden met Israël en zionisme, zo ook met HP (omdat die hardware levert aan Israël, red.).’”
    Hier een lijst met nog wat andere bedrijven die direct of indirect met de bezetting van dat gebied te maken hebben: AirBnB, Booking.com, Tripadvisor (alle drie in een UN-rapport van 2020 verschenen), Apple (verwerkt donaties naar IDF), Amazon & Google (Project Nimbus).
    Ik ben oprecht benieuwd of Nijmegen Student Encampment ook oproept om deze bedrijven te boycotten. En welke alternatieven zij zelf gebruiken in plaats van Apple/Android(Google) bijvoorbeeld. Enerzijds vind ik het namelijk sympathiek om mensen tot meer bewustheid bij het kopen van producten op te roepen. Anderzijds lijkt het mij erg moeilijk om altijd ‘goede’ beslissingen te nemen (wat in feite het niet meer gebruiken van een smartphone zou betekenen…)

    • A. schreef op 12 mei 2025 om 14:01

      Het encampment staat (voor zo ver ik weet) achter de gerichte boycott gecoördineerd door de BDS beweging. Als je het mij vraagt, helpt het om een boycott als een systemisch middel te zien, en niet een individuele keuze. Je kan inderdaad bijna niet om Apple, Google, of Amazon heen als het gaat over de technologie die wij dagelijks gebruiken. Ik typ dit ook op mijn (jaren oude) iPhone. Ik voel mij niet geroepen om zonder telefoon te leven, dat kan ook bijna niet in onze maatschappij. Echter, grote instituties zoals een universiteit kunnen druk uitoefenen op deze bedrijven, en tegelijkertijd een alternatief te zoeken (of maken!) voor de technologie die nu in handen is van een groepje oligarchen.

    • tip van een student schreef op 12 mei 2025 om 14:07

      Beste Henning,

      Er wordt zeker ook opgeroepen deze bedrijven te boycotten. Voor Androidgebruikers is het daarnaast een kleine moeite om over te schakelen op /e/OS, een veilig, opensource besturingssysteem dat volledig losgekoppeld is van diensten van Google zonder dat er ingeleverd wordt op kwaliteit of gebruiksgemak.

      https://e.foundation/e-os/

      U kunt dit zelf op uw telefoon installeren of een (Fairphone (slavenarbeidvrij) smartphone aanschaffen met dit systeem er al op.

    • Student FNWI schreef op 12 mei 2025 om 14:20

      Goed punt, ik denk dat dit wel een groot punt ter aandacht zou moeten zijn in de samenleving en bij beleidsmakers. Inderdaad, Amazon, Google, Apple, Booking.com, etc. handelen op een verwerpelijke manier, niet alleen wegens hun aandeel in de bezetting maar ook omdat het grenst aan monopolies die zij hebben, mede mogelijk gemaakt door schendingen van mensenrechten, en er zijn genoeg andere problemen waar je een hele dissertatie aan kunt toewijden. Maar inderdaad, dan rest de vraag welk aandeel een universiteit heeft om zelf meteen een boycot te doen als er geen alternatief is (wat overigens bij HP er wel is, lijkt me). Is er dan niet een alternatieve stap om onrechtvaardigheid tegen te gaan?

      Het verkrijgen van rechtvaardigheid bij de bovenstaande bedrijven (of in de markt waarin zij werken) begint bij bewustzijn creëren en aanzetten dat mensen goede alternatieven gaan gebruiken waar mogelijk (immers zijn er prima alternatieven voor zoekmachines, browsers en websites waar je accommodaties kunt zoeken). Eventueel zou een universiteit een goede plek kunnen zijn om die bewustzijn te kweken en wél expliciet te sturen op gebruik van alternatieve producten, mogelijk kan druk op (nationale/EU) beleidsmakers ook helpen.

  2. Een trouwe Voxlezer schreef op 12 mei 2025 om 15:19

    Hoe je ook over de vreselijke situatie in de Gazastrook denkt, maar door CvB weet keer op keer iedereen tegen de haren in te strijken. Pun overigens not intended mevrouw de voorzitster. Laat eerst een paar anderen voorgaan (Amsterdam, Tilburg) en kom dan met een keiharde beslissing. Dat is geen bestuur maar laffe politiek. Waarom organiseert Radboud niet een academische vredesconferentie? Laat het maar lekker knetteren. Goed voor het debat, goed voor de publiciteit en dan doet het CvB tenminste echt iets. Proud to be Radboud? Laat me niet lachen.

  3. Een student schreef op 12 mei 2025 om 16:30

    Begrijp ik de demonstranten nou goed dat ze doorgaan met dat wat ze doen totdat elke HP computer op de campus weg is?

    Wat is de volgende stap: demonstreren tegen het repareren als werklui de schade die de demonstranten aanrichten komen herstellen met Caterpillar gereedschap? En kan ik over een jaar nog van mijn Starbucks ijskoffie op het Erasmusplein genieten of krijg ik dan een knuppel in de nek?

    • Een andere student schreef op 12 mei 2025 om 17:16

      De reacties hierboven geven al genoeg nuance over boycots, beetje laat voor zulke hyperbolen

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!