Nieuwe rector José Sanders wil universiteit met meer kleur op de wangen

17 okt 2023 ,

Tijdens het eeuwfeest van de Radboud Universiteit is José Sanders vanmiddag officieel rector geworden. Ze pleitte voor meer diversiteit. Ook voormalig rector Han van Krieken was aanwezig.

Met ingang van vandaag is José Sanders de nieuwe rector magnificus van de Radboud Universiteit. De installatie gebeurde tijdens de Dies Natalis in De Vereeniging. Wie daar ook bij aanwezig was: Han van Krieken, de rector die drie weken geleden vervroegd vertrok nadat de Gelderlander had geopenbaard dat er in 2018 een klacht wegens seksuele intimidatie tegen hem gegrond was verklaard. Hij liep mee in het cortège.

Warmte

Na afloop, bij de borrel, zei hij tegen Vox niet te hebben getwijfeld over zijn aanwezigheid. ‘Ik sta hier met trots, trots op deze universiteit. Ik heb de laatste weken zoveel warmte ontvangen, dat was niet gebeurd als ik op de normale manier was vertrokken.’ Op de klacht tegen hem en de berichtgeving in de media wilde hij niet inhoudelijk ingaan. ‘Het gaat vandaag om het honderdjarig bestaan van de universiteit.’

Han van Krieken in de eucharistieviering, eerder op de dag. Foto: Bert Beelen

Tijdens de receptie werd hij veel aangesproken door collega’s. ‘Ik heb niet één negatieve reactie gekregen’, zei hij. ‘Die zullen er vast zijn geweest, maar die mensen hebben zich niet bij mij gemeld.’

Deuren openzetten

Op het podium kreeg Sanders een paar uur eerder de rectorsketen omgehangen door interim-rector Heleen Murre-van den Berg. Sanders is de eerste vrouwelijke rector in honderd jaar. In haar aanvaardingsrede riep ze op tot meer diversiteit aan de universiteit. ‘We mogen wel ons best doen om meer kleur op de wangen te krijgen’, zei ze.

Daarnaast pleitte ze voor het verder openzetten van de deuren van de universiteit. ‘Zijn we wel uitnodigend genoeg? Zijn we verbindend genoeg met scholen en organisaties om ons heen? Zijn we verwelkomend genoeg voor mensen die van ver weg naar ons toekomen met niets dan hun nieuwsgierigheid en motivatie?’

‘Zijn we wel uitnodigend genoeg?’

Ze benadrukte, in haar slotwoord, dat het thema sociale veiligheid hoog op de agenda staat de komende tijd. Daarmee verwees ze naar de verschillende zaken rond ongewenst gedrag die de afgelopen weken in de openbaarheid kamen. En ze zei te hopen dat de eeuw ervaring die de universiteit heeft met moeilijke en minder moeilijke dilemma’s, helpt om ook daarin ‘belangrijke stappen te zetten’.

Koning Willem-Alexander was aanwezig bij de viering en ging in de pauze in gesprek met studenten en medewerkers. Ook burgemeester Hubert Bruls was van de partij. Op het podium feliciteerde hij de jarige universiteit en overhandigde namens de stad verschillende cadeaus. Collegevoorzitter Daniël Wigboldus gaf op zijn beurt een cadeau aan de stad: twee luisterschalen. Na de pauze werden zes eredoctoraten uitgereikt.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

2 reacties

  1. peter rietbergen schreef op 18 oktober 2023 om 09:13

    De honderdste verjaardag van de Radboud Universieit was een feest: de viering in de Vereeniging trof mij als stijlvol waar nodig, modern waar zinvol, en af en toe flitsend zonder “gewild” te zijn. De zes eredoctoren legden, elk op eigen wije, kort uit wat hen bezielde, met Stella Nkomo als de wel meest wel-sprekende.
    Maar het hoogtepunt was toch de aanvaardingsrede van de nieewe rector magnificus Jose Sanders. Een ware ‘geloofsbelijdenis’, die retorisch spannened, maar vooral inhoudelijk zowel ontroerend als inspirerend en overtuigend was. Met zo’n verhaal kan de RU op goede wijze de uitdagingen van ene tweede eeuw aan.

  2. Johannes schreef op 18 oktober 2023 om 14:52

    Meer diversiteit? Laten we eens bij de beginselen kijken waarom de universiteit zo blank is. Misschien omdat etnische minderheden nog steeds slechter presteren op de basis- en middelbare school? En dan dat hele alfabet zonder eind is misschien toch niet zo populair als men denkt.
    Nee, de universiteiten moeten zich maar lekker focussen op het geven van onderwijs op hun eigen campus, want dat gaat al moeizaam genoeg.

    Of ze kunnen natuurlijk de eisen voor minderheden veranderen zodat ze makkelijker op de uni komen en net zo hard we weer afgeknikkerd worden omdat het toch niet zo makkelijk is.

    Mijn god, waar zijn we mee bezig

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!